وایت پیپر اتریوم مانند وایت پیپر هر پروژه دیجیتال شناسنامهای از ماهیت آن، کارکرد، دستاوردها و مقصد نهایی آن است. برای کسانی که به سرمایهگذاری روی اتریوم علاقه دارید یا میخواهید به عنوان یک تریدر از خریدتان اطمینان داشته باشید، بهتر است وایت پیپر اتریوم را مطالعه کنید یا حداقل درباره بندهای مختلف آن اطلاع داشته باشید.
ظهور وایت پیپر اتریوم
وایت پیپر اتریوم را سال 2104 توسط ویتالیک بوتریون، بنیانگذار این شبکه، نوشته شد. در نهایت پروژهی اتریوم در سال 2015 عرضه شد. اتریوم مانند بسیاری از پروژههای نرم افزاری متن باز و مبتنی بر جامعه، از زمان عرضهی خود تکامل یافته است. اتریوم، سیستمی مبتنی بر فناوری بلاکچین و دارای زبان برنامهنویسی و همچنین دارای یک سیستم پرداخت مخصوص به خود است. اما چرا اتریوم اهمیت دارد؟ این پروژه به این دلیل مهم است که توانسته برنامههای کاربردی و اثرگذار و راههای برونرفت جدیدی برای بلاک چین و رمز ارزها ارائه کند.
وایت پیپر اتریوم منبعی است که به خوبی گذشته تا آیندهی اتریوم را پیش روی ما میگذارد. در متن پیش رو به شکلی ساده و مفید خواهیم دید وایت پیپر اتریوم چیست؟ نکات مهمی دربارهی وایت پیپر اتریوم خواهیم خواند، یا خواهیم دید استخراج ارز دیجیتال چیست؟ مشکلات و سختیهای استخراج ارز دیجیتال را پیش رو میگذاریم، و در نهایت با اهداف پروژه اتریوم آشنا خواهیم شد.
وایت پیپر اتریوم چیست؟
به زبان ساده وایت پیپر اتریوم (ٍEtherium WhitePaper)-سپیدنامهی اتریوم- همهی مواردی است که باید دربارهی اتریوم دانست. در واقع این مستند نمونهی کاملی از اطلاعاتی است که دربارهی اتریوم وجود دارد. وایت پیپر هر شبکه توسط بنیانگذار آن نوشته میشود تا نمایی کلی از شبکه یا پروژه را در اختیار سرمایهگذاران قرار دهد. جالب است بدانید وایت پیپرها نزدیک به صد سال است که ظهور کردهاند و تنها به حوزه ارزهای دیجیتال محدود نیستند. میشود این سند را محصولی از دولت بریتانیای کبیر دانست که در آن مجموعهای از تصمیمات عمومی را که توسط آژانسهای مختلف دولتی در زمانهای قدیم گرفته شده بود ارائه میکرد تا مردم بتوانند آنها را بهتر درک کنند.
برای مطالعه بیشتر: وایت پیپر ارز دیجیتال چیست؟ | معرفی سپیدنامه ارز دیجیتال
کارکرد وایت پیپر اتریوم
امروزه وایت پیپر یک ابزار مارکتینگ و بازاریابی است که برای متقاعد کردن و تاثیر گذاشتن روی تصمیمگیرندگان و سرمایهگذاران یک پروژه منتشر میشود. منظور از وایت پیپر و استفاده از کلمه White (سپید) به این معنی است که تمام مردم میتوانند از این سند استفاده کنند و سندی است که در اختیار همگان قرار دارد. دولت بریتانیا از اولین وایت پیپر به عنوان یک محصول آموزشی رونمایی کرده بود و امروزه نیز این مستندات همان ماهیت قبلی خود را دارد و در رابطه با یک پروژه به خواننده آموزشهای لازم را در خصوص ماهیت آنچه برای آن وایت پیپر نوشته شده، ارائه میدهد. در ادامه ترجمه وایت پیپر اتریوم را بررسی خواهیم کرد تا با بررسی بخشهای مختلف آن، درک درستی از شبکه اتریوم پیدا کنیم.
وایت پیپر اتریوم فارسی
وایت پیپر اتریوم چه مسائلی را در برمیگیرد؟ سپیدنامه اتریوم شامل فهرستی از تعریف و تاریخچه این شبکه تا اسکریپنویسی، استخراج و قیمتگذاری آن است. این اطلاعات به صورت کامل عمومی و در دسترس تمامی افراد است. متن کامل سپیدنامه اتریوم در وبسایت این شبکه وجود دارد و ما در اکسبیتو خلاصهای از وایت پیپر اتریوم فارسی برای شما آماده کردهایم تا بتوانید به سرعت تمام نکات مهم درباره این شبکه را مطالعه کنید.
نسخهی اصلی وایت پیپر اتریوم موجود در وبسایت ethereum.org، ادعا میکند: «داکیومنت وایت پیپر اتریوم برای اولین بار توسط ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، بنیانگذار اتریوم، در سال ۲۰۱۴ و یک سال قبل از لانچ پروژه منتشر شده است. لازم به ذکر است که به همراه توسعه آن، به روز رسانی white paper اتریوم انجام شده است.»
فهرست وایت پیپر در کنار خلاصهای از محتوای هر بخش آن در است که اگر اهل سرمایهگذاری، بدون داشتن اطلاعات کامل نیستید برای شما خیلی کاربردی خواهد بود:
تاریخچه وایت پیپر اتریوم
در این بخش تمام پیشینه فکری بنیانگذار شبکه اتریوم در کنار تمام ایدهها و برنامهریزیها برای تاسیس شبکه اتریوم نوشته شده است. علاوه بر این نویسنده به صورت کاملی ایدهها و برنامهریزیهای مربوط به هر بخش را هم به متن افزوده تا شما به عنوان سرمایهگذار، درک بهتری از آنچه موسس اتریوم قصد دارد به دست بیاورد، داشته باشید.
توضیحاتی در خصوص بیت کوین و استخراج بیت کوین
نویسنده سپیدنامه در این بخش شبکه بیت کوین را کامل شرح میدهد. این کار علاوه بر اینکه درک درستی به خواننده متن میدهد، بنیان اصلی شبکه و بلاکچین را هم تشریح میکند. در این بخش نویسنده توضیح میدهد که بیت کوین چگونه میتواند تراکنش انجام دهد و تمام فعالیتهای حوزه استخراج بیت کوین را به طور کامل شرح میدهد.
درخت مرکل
درخت مرکل یکی از مهمترین بخشهای ساختار اطلاعاتی در شبکه بیت کوین است که توضیح آن توسط نویسنده به درک بهتر استفادهی پروژه اتریوم کمک میکند. اگر علاقه دارید اطلاعات دقیقتری درباره ساختار انشعابی درخت مرکل داشته باشید میتوانید به نسخه اصلی این سپیدنامه مراجعه کنید.
اسکریپتنویسی و اتریوم
در این بخش مولف سپیدنامه اطلاعات کاملی درباره نحوه نوشتن اسکریپت توضیح داده است و شرح اینکه اسکریپت نویسی شبکه اتریوم به چه صورت انجام شده و برای رسیدن به نتیجه چه فعالیتهایی انجام شده است.
حسابها و تراکنشها در شبکه اتریوم
در این بخش مولف به صورت قدم به قدم درباره نحوه مدیریت اطلاعات حسابها و کاربران توضیح داده است. در مرحله بعد مولف نحوه انجام تراکنشها و جزئیات مهم را هم برای سرمایهگذاران و علاقهمندان توضیح داده است. با خواندن این مطلب خیال شما از بابت نحوه تراکنشها و حفظ و امنیت اطلاعات راحت خواهد شد.
تابع انتقال و اجرا کد حالت اتریوم
مانند سایر پروژههای بلاکچین، اتریوم نیز از توابع و کدهای مختلفی برای بهبود عملکرد خود استفاده میکنند. مولف در این بخش تمام توابع حائز اهمیت را توضیح داده تا شما با جزییات بالایی از نحوه اجرای آن در شبکه لاکچین اطلاع داشته باشید.
کاربردهای اتریوم و سیستمهای توکن
کاربردهای اتریوم برای همه کسانی که روی آن سرمایه گذاری میکنند اهمیت زیادی دارد به همین دلیل به تفصیل درباره آن صحبت خواهیم کرد. برای آشنایی بیشتر شما از کاربردهای آن در ادامه مقاله هر کدام از کاربردهای اتریوم طبق وایت پیپر اتریوم اصلی توضیح داده شده است:
- کاربردهای مالی: شامل ارزهای فرعی، مشتقات مالی، قراردادهای پوشش ریسک، کیف پول پسانداز، وصیتنامه و در نهایت حتی برخی از انواع قراردادهای کار در مقیاس کامل
- کاربردهای نیمه مالی: جایی که پول دخیل است اما جنبهی دیگر غیر پولی و سنگینتری هم برای کاری که انجام میشود وجود دارد. مثلا، پاداشهایی که برای پیدا کردن راهحلهای مسائل محاسباتی سخت در نظر گرفته میشود.
- کاربردهای غیر مالی: برنامههایی مانند رأیگیری آنلاین و حکومت غیرمتمرکز که به طور کلی مالی نیستند. مثالهایی از این کاربردها طبق اطلاعات موجود در وایت پیپر اتریوم عبارتند از:
- کیف پولهای پس انداز
- بیمه محصولات کشاورزی
- خوراکدهی داده غیر متمرکز
- ضمانت چند امضائی هوشمند
- پردازش ابری
- قمار همتا به همتا
- پیش بینی بازارها
نکات مهم در وایت پیپر اتریوم
اتریوم، دومین ارز دیجیتال بزرگ و شناخته شده بر پایهی فناوری بلاکچین است. وایت پیپر اتریوم شامل همه آن چیزی است که در مورد اتریوم باید بدانید. اتریوم برای توسعهدهندگان امکانی فراهم کرد تا قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز ایجاد کنند. امروز اکثر برنامهها و ارزهای رمزنگاری شده در زمینهی کریپتو در چارچوب اتریوم ساخته شدهاند. همچون بیت کوین، رمزنگاری اتریوم غیرمتمرکز است. در واقع، اتریوم، امکانی برای ایجاد برنامههای غیرمتمرکز فراهم میکند. اتریوم پلتفرمی ارائه میدهد که توسعهدهندگان سایر برنامههای غیر متمرکز را بسازند و به کار گیرند. به طور خلاصه، اتریوم یک بستر نرمافزاری باز مبتنی بر فناوری بلاکچین است که به توسعهدهندگان کمک میکند دست به ساخت و استقرار برنامههای غیرمتمرکز بزنند.
در وایت پیپر اتریوم هدف را ادغام و بهبود مفاهیم آلتکوین، اسکریپت و متاپروتکلهای روی زنجیره تعریف کردهاند. هدف از این چیست؟ باعث میشود که توسعهدهندگان قادر باشند که اپلیکیشنهایی را ایجاد کنند که مقیاسپذیر و استانداردسازی شده باشند و ویژگیهای کاملی داشته باشند. چگونه اتریوم این کار را انجام میدهد؟ یک بلاکچین با زبان برنامهنویسی کامل تورینگ که به هر فردی اجازه میدهد تا قراردادهای هوشمند بنویسد و اپلیکیشنهای غیر متمرکز را ایجاد کند.
آنچه که اتریوم میخواهد ارائه کند، بلاکچینی با زبان برنامهنویسی تکامل یافته است که میتواند به منظور ساخت قراردادها استفاده شود. این قراردادها میتوانند به منظور رمزنگاری توابع دلخواه استفاده شوند و به کاربران اجازه میدهد که چیزهایی که حتی قادر به تصور آنها نیستیم ایجاد کنند. انجام تمام این کارها، با نوشتن چند خط کد امکانپذیر است.
اهداف پروژه اتریوم
بنیاد اتریوم استراتژیهای خود را بازتعریف کرده است. هدف از این کار اینست که با تمرکز بر این که چه ارزشها و فرصتهایی میتوان به این اکوسیستم افزود و یا به سایر افراد امکانی داد که بر اساس تخصص خود، نکات مثبتی به این اکوسیستم بیافزایند، بهترین رویه را پیش بگیرد.
بنیاد اتریوم تحت عنوان “کاهش” از رویکرد “رشد و تجمع ارزشها و فرصتهای داخل خود بنیاد” فاصله میگیرد. به جای آن، فرصتها را در جامعه توزیع کرده و منابع را به سمت تیمهای مختلف این اکوسیستم هدایت میکنند و سازمان های دیگر را برای بهبود بلاک چین تشویق میکنند تا این بلاک چین، غیرمتمرکزتر و پایدارتر شود.
آینده پروژه اتریوم بر اساس وایت پیپر آن
در سال گذشته، پیشرفت های چشمگیری برای بروزرسانی رویه اتریوم انجام شده است. چندین تیم کلاینت مختلف مانند نیمبوس (Nimbus)، پرایزم (Prysm)، سیگما پرایم (Sigma Prime) و سابسترت شاسپر (Substrate Shasper) در بروزرسانی مهم با نام اتریوم ۲.۰ همکاری کردهاند. به منظور تسهیل انتقال به پروتکل جدید، نسخه های مختلف اتریوم ۱ مقیاس پذیری و پایداری کوتاه مدت اتریوم را بهبود خواهد بخشید، در حالی که آپدیت ZK انجام صدها تراکنش در ثانیه را امکان پذیر خواهد ساخت. تلاش های بسیار زیادی از جانب تیم های تحقیق، توسعه و امنیت منتهی به اتریوم ۲.۰ شده است.
اتریوم دستخوش بروزرسانیهای مهمی به شکل هاردفورک با نامهای کنستانتینوپول و سنت پترزبورگ شد که جایزه بلاک را از ۳ به ۲ اتر کاهش داد. اکنون باید منتظر بمانیم و ببینیم که اتریوم ۲.۰ چه ویژگی جدیدی ایجاد میکند. اگر همچنان برایتان سوالی باقی مانده است، ما در تیم اکسبیتو پاسخگوی شما خواهیم بود.